Gezichtsreiniging

Het belang van gezichtsreiniging

Je gezicht reinigen is misschien wel het meest onderschatte onderdeel van je huidverzorgingsroutine. Ook al behoor je  tot de properste  mensen te wereld, je gezicht wordt dagelijks blootgesteld aan vuil. Denk maar eens aan het aantal keren dat je op één dag je gezicht aanraakt of een product aanbrengt, laat staan dat je langs een draaiende auto loopt, een rokende persoon, een bouwplaats, enzovoort. Elk van die momenten kan dag na dag voor microben, verontreinigende stoffen, vuil en zelfs stressoren zorgen. Op lange termijn maakt dit je huid niet alleen grauw; het zal onvermijdelijk bijdragen aan veroudering. Maar ik heb goed nieuws ...het  enige wat je hoeft te doen om dit tegen te gaan, is  gewoon je gezicht reinigen. 


Wist je dat je gezicht reinigen ook een belangrijke eerste stap is naar een vlekkeloze make-up ? Ik nodig je graag uit om mijn GRATIS E-Book te downloaden waarin ik hier verder meer info over zal geven.

Het belang van gezichtsreiniging:
Waarom reinigen ... 

Je kan er niet omheen ... je gezicht wordt vuil en vies. En niet alleen van het alledaagse vuil. Je huid werpt ook zelf dode cellen af en scheidt zweet en talg af - allemaal onderdeel van het natuurlijke onderhoud van je huid - wat ervoor zorgt dat het blijft dienen als een gezonde barrière tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Met andere woorden, je bent vuil aan het verzamelen. En jij alleen bent daar verantwoordelijk voor ... Dus geen excuus om naar anderen met verwijten te smijten omdat jou velletje er grauwig uitziet.  

Reiniging als anti-aging stap :

Je kunt het reinigen van je gezicht zien als het verwijderen van make-up, of misschien als acnepreventie , maar het is zoveel meer dan dat. Al die vervuilende deeltjes kunnen zich ophopen en zorgen voor verandering in textuur en helderheid. Ze kunnen zelfs  mogelijke irritatie  veroorzaken en zo bijdragen tot veroudering. Je leest het goed - je reiniger functioneert als een leeftijdspreventiestap.

Bovendien kan het aanbrengen van product op een ongewassen gezicht vuil en ongewenste microben eronder vangen. Naast het veroorzaken van puistjes, kan dit het moeilijker maken voor uw producten om door te dringen en aan het werk te gaan op uw huid.

Het belang van gezichtsreiniging: 
A little history

Eén van de oudste vormen van huidverzorging is zeker en vast zeep.  Al bijna 6.000 jaar, sinds de tijd van het oude Babylon, gebruikt de mensheid allerlei ingrediënten om zeep te maken. Denk maar aan as , dierlijk vet (of alvleesklieren!), plantaardige oliën en meer. De eerste vermelding van zeep - oorspronkelijk gebruikt om textiel te reinigen en als medicijn - als huidreiniger was echter tijdens het Romeinse Rijk. Romeinen masseerden over het algemeen olie in hun huid en schraapten zo het vuil weg . Wie had ooit kunnen denken dat oliereinigers zoveel geschiedenis hadden? 

Elke oude beschaving had zijn favoriete recept voor zeep. Zelfs tot op de dag van vandaag kun je eigenlijk moderne versies van deze old-school formules vinden die nog steeds in gebruik zijn:

African Black Soap 

Bij de uit West-Afrika afkomstige zwarte zeep gebruikt men de as van verbrande plantendeeltje zoals schors en cacaopitten. Hierdoor krijgt het zijn kenmerkende "black colour". Afrikaanse zwarte zeep wordt vooral geroemd om zijn  antimicrobiële eigenschappen voor de acne-gevoelige huid.

Maroccan Black Soap 

Ook wel  bekend als  Beldi soap heeft deze zeep een kenmerkende kleverige consistentie en gebrek aan water in de formule. Het wordt traditioneel gebruikt met handschoenen voor een diepe exfoliatie van het lichaam.

Aleppo Soap 

Afkomstig uit de stad Aleppo, Syrië, staat deze soap bekend om zijn historische oorsprong in het oude Egypte en Syrië. Het belangrijkste ingrediënt is laurierbessenolie

Marseillezeep 

Vernoemd naar, hoe kan het ook anders, de Franse stad Marseille. Deze zeep  is  gemaakt met een mix van zeewater en olijfolie. Een zeer effectieve reiniger, het wordt zelfs gebruikt voor huishoudelijke reiniging, wat eigenlijk  betekent dat het net iets te hard is voor een droge, gevoelige huid.

 

Beautique4Everyone

 

 

7 GRATIS TIPS OM TE STRALEN MET MAKE-UP zonder uren voor de spiegel te staan !

 

 

Vul hieronder even je naam en e-mail in, je krijgt je download direct via de mail:

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Beautique4everyone om mijn gegevens te verwerken ,  op de manier zoals omschreven in de  privacy statement .

Het belang van gezichtsreiniging:
Componenten van een reiniging

De belangrijkste "reinigende" componenten van elke reiniger - of het nu zeep, gel, olie of schuim is -  zijn eigenlijk coole kleine mannetjes met een hydrofiele (waterminnende) kop en een hydrofobe (waterhatende) staart. Ook wel oppervlakteactieve stoffen genoemd.  Het feit dat ze met beide kunnen communiceren, betekent dat deze jongens vuil kunnen oppikken en vervolgens met een scheutje water van je gezicht verwijderen. 

Hoewel de wetenschap relatief eenvoudig is, is het creëren van de perfecte reiniger een beetje een kunst. De ideale reiniger zou alleen het vuil aanpakken en je huid met rust laten. Helaas zijn bepaalde stoffen niet zo ideaal als je zou denken. Sommige kunnen zich namelijk hechten aan uw huideigen eiwitten en lipiden, waardoor de huid niet zo een aangename droogheid na het reinigen heeft. Bovendien  kan je reiniger de zuurtegraad van je huid verstoren. Deze speelt  een belangrijke rol in de algehele gezondheid van uw huid. Een hogere pH van de huid wordt namelijk in verband gebracht met de verstoring van bacteriën op de huid en is een kenmerk van huidproblemen zoals eczeem en atopische dermatitis.  Helaas hebben veel reinigingsmiddelen, waaronder goede oude zeep, een zeer hoge pH die irriterend kan zijn voor mensen met een aangetaste huid.

En dan komt de chemicus op de proppen. Elke reiniger die u op de markt kan vinden is ontelbare keren getest  op stabiliteit, ondersteunende ingrediënten, reinigende kracht, irritatie potentieel en gebruikerservaring . Het is dus aan u om uit te zoeken welke reiniging het best bij uw huidtype past .  Ik geef je als goede raad om eerst vertrouwd te geraken met bepaalde actieve stoffen en dan te kijken naar de pH-waarde 

Het belang van gezichtsreiniging :
Aandachtspunten bij je keuze
 

Er zijn zodanig veel cleansers op de markt dat velen de moed al verliezen om op zoek te gaan naar de voor hen meest geschikte gezichtsreiniger . Maar laat ik je hierbij helpen :

Belangrijk is om eerst de gevoelig spot van de huid te bepalen en op basis daarvan op zoek te gaan naar een cleanser die voor balans zorgt tussen reiniging en zachtheid. Ga zeker niet voor agressieve cleansers maar raak eerst vertrouwd met bepaalde stoffen en bekijk de zuurtegraad. 

Geloof niet alles wat je hoort in de reclamewereld... vaak zijn dit verkooppraatjes en kom je af en toe wel eens bedrogen uit. Ga zelf op ontdekking en leer de ingrediënten kennen. Dan ben je zeker dat je de juiste keuze zal kunnen maken. Maar ik kan me best inbeelden dat dit een hele opgave is ... Wel ik zet even enkele veel voorkomende ingrediënten voor je op een rijtje :

Echte zeep :

Heeft een grote reinigingskracht en hoge pH-waarde waardoor de huid teveel zou gereinigd kunnen worden . Ik raad deze het minst aan voor alle huidtypes omdat deze ook nog eens de huid uitdrogen . Maar voor wie een normale of vette huid heeft kan dit af en toe toch wel eens gebruikt worden . Alhoewel ik echt geen voorstander ben hiervan . 


Hoe herken je echte zeep in een product: Bovenaan de ingrediëntenlijst kan je vaak 'Sodium Hydroxide'' of "Potassium Hydroxide" zien staan . Dan weet je dat je te maken hebt met zeep. Want dit zijn chemicaliën die vetzuren omzetten in zeep.

Sulfaten:

Sulfaten hebben een lage pH-waarde maar toch een hoge reinigingskracht en zijn geschikt voor eigenlijk alle huidtypes. Indien je voor je reiniging wat droogheid van de huid ervaart blijft het echter aangeraden om voorzichtiger om te springen met sulfaten. 


Hoe herken je sulfaten in een product: Zie je SLS (Sodium Laurel Sulfate) of SLES (Sodium Laureth Sulfate) vermeld staan ? Dit zijn de 2 belangrijkste actieve stoffen binnen de sulfaten met SLES als de meest huidvriendelijke. 

Coco Betaïne:

Dit is de meest zachte en meest huidvriendelijke onder de actieve stoffen bij gezichtsreinigers.  Dus ideaal voor alle huidtypes die op zoek zijn naar een zachte maar toch krachtige reiniging. Echter kunnen sommige velletje hier toch een beetje allergisch op reageren dus testen blijft nog altijd de boodschap .


Hoe herken je Coco Betaïne in een product:  De officiële naam van deze actieve stof is eigenlijk "cocoamidopropyl betaïne" maar om het iets eenvoudiger te maken werd dit afgekort naar Coco Betaïne. 

Het belang van gezichtsreiniging:
Hou rekening met je pH-waarde 

Naast het ontdekken van de ingrediëntenlijst leer je best ook even het belang van je pH-waarde kennen. 

Het is zeker nooit verkeerd om even de pH-waarde van je cleanser te dubbelchecken ... of je nu een gevoelige of droge huid hebt, of je hebt eerder eczeem, proriasis,... De juiste zuurtegraad is belangrijk voor de algemene gezondheid van de huid en zou rond de 5.5pH moeten draaien.  Over het algemeen is een normale huid wel in staat om zelf zijn zuurtegraad te regelen maar dit vormt een groter probleem bij meer problematische huidtypes . 

De pH balans van de huid zit  in de zogeheten zuurmantel van je huid. Deze bestaat uit sebum, uitgezweet melkzuur en aminozuren. In balans heeft ze een waarde van pH 4,5-5,5 en beschermt ze tegen vervuiling, allergenen en bacteriën. Ook heel belangrijk: een juiste pH-waarde zorgt dat je huid vocht vasthoudt.

Wanneer is de huid te basisch? 

Heeft je huid last van droogte, kraaienpootjes of vroegtijdige veroudering? Is ze gevoelig of heb je pigmentatie klachten? Dan kan het goed zijn dat je huid te basisch is. Oorzaak hiervan is vaak je schuimende cleanser of zeep en shampoo. Of is je huid eerder vet, geïrriteerd, snel rood of pijnlijk? Last van vlammende acne? Dan kan het zijn dat je pH leunt naar te zuur. De schuld daarvan is vaak over-peelen en exfoliëren met producten op zuurbasis. Heb je acne en denk je dat je veel moet peelen om je poriën schoon te houden, dan kan het dus zomaar zijn dat je je probleem juist verergert.

Het spreekt dus voor zich dat als je pH-waarde aangetast is, dat je problemen krijgt. Welke actieve stoffen je daarna nog gebruikt maakt dan op zich niet zoveel meer uit.  Je huid is bij een aangetaste pH-waarde simpelweg niet op zijn best.  Hoe los je dit op ?  Je hoeft niet opeens zure of basische producten aan te brengen. Alles wat je moet doen is zorgen dat je producten pH neutraal zijn, dus tussen de 4,5 en de 6 .  

Het belang van gezichtsreiniging: 
Welke reiniging voor welk huidtype?

Bij elk huidtype hoort een meest geschikte gezichtsreiniging. Ik overloop het graag even allemaal hieronder:

Bij alle huidtypes is er 1 algemene regel : gebruik NOOIT of te nimmer een reinigingsproduct dat alcohol of zeep bevat . Deze gaan de huid uitdrogen en de zuurtegraad verstoren . En dat willen we uiteraard niet . 

Droge huid

Net zoals ik hierboven zei gebruik je bij een droge huid NOOIT een reinigingsproduct dat alcohol of echte zeep bevat. Dit zal je huid alleen nog maar verder uitdrogen en je zuurtegraad serieus aantasten en dat willen we ook niet. Kies daarom bij een droge huid voor een romige gezichtsreiniger, een gezichtsreiniger op basis van olie of een milde reinigingsmelk.

Vette huid

Bij een vette gezichtshuid wordt vaak aangeraden om liever geen reinigingsproduct met olie te gebruiken. Echter zijn er reeds veel Cleansing oils op de markt die perfect kunnen gebruikt worden bij een vette huid. Door de mix van bepaalde oliën zij deze namelijk in staat om de vochtbalans van de vette huid te reguleren en de talgproductie te vertragen. Dus laat je daardoor zeker niet misleiden.  Gebruik tijdens de gezichtsreiniging ook het best lauwwarm water.  Naast een Cleansing oil kan je ook altijd verder met een milde reiniging en een antibacteriele gezichtsreiniging..

Gemengde huid

Voor de gemengde huid kun je het beste gebruik maken van milde reinigingsproducten. En we vallen in herhaling door hier nogmaals te wijzen dat je nooit een gezichtsreiniger op basis van alcohol of echte zeep mag gebruiken. Net zoals bij een droge huid. 

Normale huid

De normale huid is relatief makkelijk te reinigen. Een milde gezichtsreiniger is prima.

Gevoelige huid

Dit huidtype reinig je met natuurlijke milde gezichtsreinigers. Hypoallergeen gezichtsreinigers voor de gevoelige huid zijn goed als er geen parfum, alcohol, zeep en dergelijke inzitten.

Zo ik ben zeker dat je terug wat meer wegwijs bent in de wondere wereld van Gezichtsreinigers.... 

 "Ik help je stralen met Make-up zonder uren voor de spiegel te staan!"

Helpt dit blog jou?

Je helpt mij door een reactie na te laten onder het blog of het gewoon gezellig te delen met anderen die dit nodig hebben. Laat met even weten met welke tips jij aan de slag gaat !

Heb jij een vraag?

Contacteer me! Ik nodig je uit om me te volgen op FACEBOOK : Beautique4everyone

Onze blogs automatisch in je mailbox ?

Registreer dan hier : Aanmelding Blogs

Wil je aan de hand van deze blog inspiratie op doen ?

Breng zeker een bezoekje aan onze webshop: www.beautique4everyone.be

Heb jij al mijn gratis weggever gedownload?

Zodat je aan de slag kan met nog extra tips? Zodat jij anderen kan omver blazen wanneer ze gaan zien hoe stralend jij door het leven gaat?

Download hier mijn 7 GRATIS TIPS OM TE STRALEN MET MAKE-UP!